Gezond leven met deze 6 tips.

Logo

Connect your Body - Heaven&Earth

Tel.: 013 - 325810
Ga naar de inhoud

Gezond leven met deze 6 tips.

Heaven&Earth
Gepubliceerd in Tips · 30 december 2021
Tags: Gezondleven6tips

Gezond leven met deze 6 tips.

Vanwege de toenemende bezorgdheid kunnen we extra voorzorgsmaatregelen nemen om de gezondheid van iedereen te beschermen. Hoewel het verstandig is om waakzaam te blijven als het gaat om persoonlijke gezondheid en veiligheid, is het belangrijk om niet in paniek te raken of toe te geven aan angst. Stress en angst hebben een negatief effect op het immuunsysteem.
 
Zoals bij bijna alles, zijn er veel praktische stappen en preventieve maatregelen die je kunt nemen om jezelf en je gezin te beschermen. Hoewel er geen gegarandeerde manier is om te voorkomen dat je ziek wordt, is je immuunsysteem versterken een goede en gezonde start.
 
Naast de dagelijkse gezondheidsgewoonten, zoals regelmatig je handen wassen met water en zeep, zijn hier 6 manieren om je immuniteit op natuurlijke wijze op te bouwen.

 Gezond eten.

Gezond eten is een gezonde gewoonte voor je algehele welzijn op ieder moment. Hoewel geen enkel voedsel op magische wijze ziekten afweert, kunnen bepaalde voedingsstoffen je lichaam wel beschermen en helpen tegen miljarden bacteriën, virussen en andere ziektekiemen. Sommige voedingsstoffen en voedingsmiddelen die een gezonde immuniteit ondersteunen, zijn onder meer:
 
  • Knoflook, kurkumawortel, gemberwortel, ui
  • Paddestoelen - shiitake, maitake, reishi, enoki of oester
  • Actieve omega-3-vetzuren (EPA + DHA), gevonden in zalm, tonijn en andere koud watervissen
  • Zinkrijk voedsel, zoals oesters, krab, gras gevoerd mager vlees en gevogelte, en kikkererwten
  • Seleniumrijk voedsel, zoals broccoli, sardines, tonijn, paranoten en gerst
  • Vitamine C-rijk voedsel, zoals guaves, kiwi's, paprika's, aardbeien, spruitjes, citrusvruchten, papaja, broccoli, ananas, meloen, mango, tomaat, boerenkool en peultjes
  • Vitamine E-rijk voedsel, waaronder zonnebloempitten, amandelen, avocado's, hazelnoten, spinazie, snijbiet, pompoen, kiwi's, broccoli en      regenboogforel.
 
 Kwalitatief goede slaap.

Een kwalitatief goede slaap stimuleert het immuunsysteem, terwijl slaapgebrek dit juist kan onderdrukken. Hoewel het minimaal aantal vereiste slaapuren kan variëren, tonen onderzoeken aan dat volwassenen gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per nacht moeten krijgen. Degenen met een zwak immuunsysteem zouden nog meer slaap nodig hebben.
 
Een middag dutje van 15 a’ 30 min kan wondere doen.

 Drink voldoende water.

Hydratatie is de sleutel tot het functioneren van al onze organen, inclusief die van het immuunsysteem. Elk orgaansysteem in het lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Water helpt het lichaam te reinigen en gifstoffen te verwijderen. Door je lichaamssystemen goed gehydrateerd te houden, laat je ze optimaal werken zodat ze een gezonde immuniteit kunnen behouden.
 
Eenvoudig formule om te weten hoeveel water je nodig hebt per dag.
 
Je lichaamsgewicht x 2 / 100 = je water miniem behoefte in rust, hier komt min. 0.5 l bij voor gewone dagelijks arbeid. Gaat men sporten, zeker intensief sporten komt hier nog eens 0.5 – 1 liter bij. Deze hoeveelheid aan water kan men deels vervangen door goede kwaliteits thee.
 
Tip om aan deze hoeveelheid aan water binnen te krijgen, is overal waar men geregeld komt goed zichtbaar een flesje water te zeten (keuken woonkamer, bureel, atelier). Zo dat men er aan herinnerd wordt om water te drinken. Zo komt men makkelijker aan je water behoefte.  

 Fysieke activiteiten.
 
Het advies is om dagelijks minimaal 30 minuten hartslag verhogende activiteiten zoals wandelen, fietsen te ondernemen, hierdoor zal je bloedcirculatie toenemen en kan dit je immuunsysteem helpen versterken. De toename van de bloedsomloop verbetert de levering van voedingsstoffen aan het beenmerg, milt en andere organen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Een betere circulatie helpt ook om afvalproducten uit het lichaam te verwijderen en hormonen te transporteren die het immuunsysteem zowel alert en actief houden en stress reguleren.

 Ontspanning.
 
Ontspanning is de sleutel om je vecht- en vluchtsysteem (HPA-as) tot rust te brengen. Dit versterkt je immuunsysteem en je kunt daardoor makkelijker met moeilijkheden of problemen situaties omgaan. Als je gespannen bent, je zorgen maakt of je angstig voelt zorgen de hormonen ervoor dat je je aandacht richt op één vlak en zo ontstaat er een tunnelvisie. Wat handig is om te vechten of te vluchten maar wat niet handig is in deze tijd wanneer je juist creatief wilt zijn om de problemen van dit moment op te lossen. Ademhaling, meditatie, natuur, wandelen en positief dagdromen kunnen helpen deze stress te reguleren. Op geregelde tijd stippen een massage help mee het lichaams stress niveau onder controle te houden.
 
Vitamine D en Zink.

Vitamine D is cruciaal voor een gezonde regulatie van het immuunsysteem en het voorkomen van ontstekingsreacties. Onvoldoende vitamine D kan leiden tot gezondheidsproblemen en kan onder andere voor mentale en fysieke problemen zorgen. Probeer iedere dag 10 tot 30 minuten te genieten van direct zonlicht, anders is het een goed idee om vitamine D3 aan te vullen. Opgelet geen zonnebril dragen.
 
Zink heeft zijn werking in over de 400 metabole processen in het lichaam. Zink speelt een belangrijke rol in allerlei celgroei- en celdifferentiatie processen, doordat het direct betrokken is bij de synthese van vele eiwitten, enzymen en hormonen. Heeft een rol in het immuunsysteem , vruchtbaarheid, groei… .

Raadpleeg een deskundige als je niet zeker bent bij gebruik van suppletie. (bv. Bij sommige medicatie)
Ik hoop dat deze tips jou kunnen helpen al denk ik dat je het meeste al wel wist ;-) maar je kunt de tips natuurlijk ook doorgeven aan je vrienden!   
                                              Succes.
 
 


4.0 / 5
2 reviews
0
2
0
0
0
Enter your rating:
Terug naar de inhoud